La Tavolata-Capunti

Maak pasta zoals de nonna’s in Zuid Italië het al jaren doen. www.latavolata.nl

Bekijk eerst het filmpje van de vijfde uitzending op RTL4 (1 oktober 2017). Dan heb je alvast een idee hoe het deeg wordt bewerkt. Deze pasta wordt met de hand gemaakt, je hebt dus geen deegroller of pastamachine nodig.

Dit is de volledige beschrijving:

Bereidingstijd: pasta maken 15 min. Saus bereiden en pasta koken 10 minuten. De saus is gaar in de tijd dat het water en de pasta koken.

Capunti met pesto en courgette

Nodig (voor 4-5 personen):

  • 300 gram bloem van harde tarwe (semola di grano duro)
  • ca. 250 ml water
  • handje grof zout
  • 1 teen knoflook (het velletje erom laten)
  • olijfolie extra vergine
  • 2 courgettes
  • snufje zout
  • 100 gram pesto
  • stukje pecorino of parmezaanse kaas

Zet klaar:

  • pan met ca. 3 liter water
  • kom om de bloem met het water te mengen
  • koekenpan om de saus in te bereiden
  • pastalepel of schuimspaan (om de pasta uit de pan te scheppen)
  • borden
  • kaasrasp
  • je favoriete wijn – omdat het altijd lekkerder kookt met een wijntje erbij

Bereiding:

  • Doe de bloem in de kom en voeg het water in kleine beetjes toe terwijl je roert. Zodra je van de bloem een bal kunt draaien stop je met water toevoegen. Als het te nat is, voeg dan meer bloem toe.
  • Haal het mengsel uit de kom en kneed het deeg met liefde en een stevige hand totdat het soepel voelt (5 a 10 minuten) Tip: als het deeg te droog aanvoelt, maak dan je handen vochtig en kneed verder. Herhaal dit indien nodig
  • Zodra het deeg soepel aanvoelt, draai er rolletjes van, elk ca. 1 cm doorsnee
  • Snijd ieder rolletje deeg in stukjes van ca. 2 cm.
  • Om capunti te maken trek je met 2 of 3 vingers elk stukje deeg naar je toe. Druk terwijl je dat doet op het deeg en het wordt een open rolletje. Oefen gewoon even en kijk naar het filmpje.
  • Als het niet meteen lukt, kneed dan de stukjes weer bij elkaar en begin opnieuw. Kinderen vinden dit ook heel leuk om te doen
  • Zodra de capunti klaar zijn begin je met de saus
  • Zet de pan met water op hoog vuur en houd de deksel op de pan
  • Doe olijfolie in de koekenpan totdat de bodem bedekt is. Zet de pan op het vuur.
  • Plet een flinke teen knoflook met je hand of met de zijkant van een mes en doe het in de koekenpan. Het velletje blijft om de knoflook
  • Voeg de knoflook toe aan de warme olie
  • Rasp de courgettes met een grove rasp
  • Zodra de knoflook goudgeel gekleurd is, voeg je de geraspte courgettes toe en roer je de saus even door
  • Voeg een snufje zout toe, dat zorgt ervoor dat de courgettes hun vocht afgeven
  • Verwijder de knoflook uit de pan
  • Doe de pesto bij de courgette en roer de saus door. Een paar minuutjes zachtjes pruttelen is genoeg om de courgette gaar te laten worden
  • Als het water kookt, voeg dan een vuist grof zout toe en doe de capunti in het water
  • Draai het vuur onder de pasta lager, maar zorg dat het water blijft koken. De pan blijft nu zonder deksel. Een drupje olijfolie voorkomt dat het water overkookt
  • Zodra de capunti drijven zijn ze gaar. Dit duurt maar een paar minuutjes, omdat het verse pasta is. Proef even of ze ‘al dente’ (beetgaar) zijn
  • Schep dan de pasta uit het water direct in de pan met saus. Een beetje kookvocht mag daarbijmeekomen. Meng pasta en saus. Laat de smaken een minuutje samenkomen en haal dan de pan van het vuur.
  • Verrijk het gerecht met een beetje rauwe olijfolie extra vergine
  • Verdeel de pasta over de borden
  • Rasp eventueel wat pecorino of parmezaanse kaas over de pasta en dien op

Dit is een authentiek pastagerecht. Traditioneel en vegetarisch

Je kunt ervoor kiezen op als ‘secondo’ (tweede gerecht) een stukje vlees of vis met wat extra groenten te serveren

Namens de nonna’s van Italië, geniet van de maaltijd en van elkaars gezelligheid

Buon appetito!

Liefs, Piero & Diana